השפעות הדחק יכולות להיות מתסכלות ולא נעימות. במיוחד כאשר הדבר נוגע באזורים האינטימיים ביותר בחיי האדם.
חרדת ביצוע הינה תופעה המקושרת עם לחץ וסטרס, אשר יכולה להשפיע גם על גברים וגם על נשים.
תחושות של חוסר נעימות ומועקות בחיי זוגיות עלולות להוביל למתחים מצטברים ותחושות תסכול משמעותיות. מעבר לאספקט הפיזי הקשור בחרדת ביצוע, אשר כמובן מלווה בתחושות קשות בפני עצמו, הסיטואציה הבינאישית יכולה להיות רגישה ונפיצה.
חרדת ביצוע יכולה להופיע בכל מצב, גם לאנשים המנוסים ביותר בחדר המיטות. למעשה, מדובר בתופעה אשר קשורה באופן הדוק לתחושות והתהפוכות הנפשיות שעוברות על האדם: לחצים, קשיים שונים, מחשבות טורדניות, מתחים, וכדומה. כל אלו, ועוד תחושות ורגשות רבים אחרים, יכולים להוביל למצב של מתח מצטבר וגם לחרדת ביצוע.
כיצד מתפתחת חרדת הביצוע ומה היא אומרת עלי
חרדת הביצוע אינה מעידה בהכרח על תופעה אשר תחזור על עצמה תמיד. להפך, עם הטיפול הנכון וההתייחסות לחרדה, הסטרס אליה היא קשורה, והשורשים הנפשיים להיווצרותה – סביר להניח כי החרדה תעלם ותפחת עם הזמן. בנוסף, היא אינה מעידה על קיומה של בעיה פיזיולוגית-רפואית בהכרח.
בעוד מומלץ להיבדק על ידי רופא אם הנכם סובלים מחרדת ביצוע, רק על מנת להיות בטוחים כי אין מקור רפואי לבעיה, סביר להניח כי הרופא לא ימצא עדות לקיומה של בעיה רפואית. חרדה הינה בעיה נפשית-פסיכולוגית, זאת למרות שהיא משפיעה על הגוף ככל תופעה ביולוגית-גופנית אחרת, למעט מקורה הנפשי. מבחינה זו, הגוף והנפש ללא ספק מושפעים הדדית או מחוברים זה לזה.
חרדת ביצוע: לעתים היא קשורה לסטרס
לחץ נפשי והצטברות מתחים עלולים להוות הסחות דעת המשפיעות על התפקוד המיני. במקרים חמורים, הלחצים עלולים להתפרץ כהתקף חרדה. במצב כזה, ייתכנו תסמינים שונים אשר ייתנו אותותיהם בגוף והנפש:
- תחושת מחנק וקושי נשימה
- קצב לב מהיר ולחץ דם גבוה
- אין-אונות אצל גברים
- התכווצות או יובש אצל נשים
- תחושות גוף לא נעימות
- מתח בשרירים
- כאבי ראש או מגרנות
- לחצים או כאבים בחזה
- ועוד…
ללא ספק, הסימפטומים מעידים על כך שלא רק גברים יכולים לסבול מחרדת ביצוע. זאת למרות התדמית הנתפסת המקשרת את חרדת הביצוע לבעיות אונות בלבד. חרדת הביצוע נובעת, אם כן, משילוב של סטרס ומתחים קודמים אשר הולכים ומתעצמים על פני תקופת זמן, ומצד שני גם התרגשות וציפייה גבוהים מאוד אשר מציפים עד אין מקום את האדם.
כך, חרדת ביצוע יכולה לנבוע דווקא מהתרגשות גדולה מאוד, עוצמתית ומציפה, אשר בבת-אחת נותנת אותותיה על הגוף – אפילו אם לאותו אדם יש ניסיון נרחב עם פרטנרים אחרים בהצלחה.
חשוב לדבר על זה
בשל המרכיב האינטימי המלווה את חרדת הביצוע, זאת לעומת חרדות אחרות אשר לא תמיד מופיעות בסיטואציות כה אינטימיות, רבים חוששים לדבר ולפנות לבעל מקצוע בשל מבוכה, חשש או תחושת חוסר-בטחון אישי. עם זאת, חשוב לציין כי חרדת ביצוע שכיחה יותר מהמצופה, ומאחר והמקור לאותה חרדה הינו על בסיס נפשי – על מנת למצוא את הפתרון הנכון והמותאם ביותר לאדם יש לפנות לבעל מקצוע כגון פסיכולוג או פסיכואנליטיקאי.
למרות המבוכה הראשונית, בסופו של דבר חשוב להבין את אופי התקף החרדה ומדוע הוא הופיע. במצבים של סטרס מצטבר, חרדה יכולה להופיע חוזר ונשנה ובעוצמות מתגברות. הזנחה והתעלמות של מצב המתח לא תעלים אותו, אלא למעשה רק תגביר ותוסיף אש למדורה.
הנפש אינה בנויה להתמודד ולתפקד במצבים של סטרס לאורך זמן, ואומנם למשך תקופה מסוימת התסמינים יהיו חלשים או כמעט בלתי מורגשים, אך עם הזמן ילכו אלו ויתגברו עד לכדי התקפי חרדה קשים.
עניינים הקשורים בנפש תמיד קשים לשיח, הם תמיד מכילים מקומות רכים ולא נוחים. על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בתחום כל כך רגיש ואינטימי כגון חדר המיטות והזוגיות. עם זאת, חשוב לזכור כי ישנם פתרונות לבעיות חרדת הביצוע על גווניה השונים.