סטרס וכאבי גב

כאבי גב כתוצאה מסטרסבמצבים של לחץ הגוף פועל ביתר שאת, מערכות הגוף מופעלות בעוצמה ובהכוונה למצב אחד – לשמור על האדם בסיטואציה אשר נתפסת כמאיימת ובעייתית.

המצב הנפשי גורם לגוף להיכנס למצב של "לחימה או בריחה", מנגנון שמטרתו למקד את פעילות הגוף למטרה אחת בלבד: להינצל מהאיום. כשהגוף נכנס למצב מגננה, כל מערכות הגוף פועלות באופן שונה מתפקודן הנורמטיבי. השרירים נדרכים, דם רב מוזרם על מנת לתעל אנרגיה לפעילות השרירים, הגוף כולו דרוך לקראת פעילות "מזנקת" – לרוץ, לבצע, להילחם. באופן זה, השרירים למעשה פועלים ביתר-שאת, ובסופו של דבר עלולים להתכווץ, להיתפס וכך יופיעו כאבי שרירים בתצורות שונות, כגון כאבי גב.

הקשר בין כאבי גב לפעילות השרירים וסטרס

מאחר והגוף נכנס למגננה, ומערכת השרירים פועלת במאמץ רב, כלל איברי הגוף נכנסים לפעילות עודפת המשרתת את הבריחה או הלחימה. הבעיה במצבי סטרס היא בעיקר הימשכות הסיטואציה, הלחץ הנבנה ומתמשך על הנפש והגוף, אשר אינם נעלמים במהירות אלא אורכים ימים, שבועות ואולי חודשים ושנים. סטרס הינו תופעה חמורה, אפילו במינונים קטנים אך תדירים – מאחר והוא מוביל בסופו של דבר לשחיקה.

הגוף אינו מסוגל להתמודד עם דחק לאורך זמן, זוהי פעילות יתר שוחקת מאוד. בתוך כל זאת, הגב הוא אחד האזורים העדינים בהקשר של פעילות. למעשה, הגב שלנו בנוי מעצמות קטנות וגדולות המחוברות כולן במערכת שרירים סבוכה וגמישה.

סטרס מוביל לפעילות מאומצת שגורמת לכאבי גב

לחץ גורם לשני מצבים של פעילות: הראשונה הינה פעילות מאומצת, המקושרת עם מצב הבריחה או לחימה. אנו פועלים, עושים, מנסים להצליח במשימות או להתחמק מהן, הכול בכדי להתמודד עם הדדליין בעבודה או המצב מול בן או בת הזוג. תפקוד מתוך מצב כה מאומץ משפיע על הגב באמצעות הצטברות לחץ, עומס, ולבסוף גם כאב.

מצד שני, ישנה את הפעילות הנובעת מהמערכת הנפשית – פעילות של לחץ, דריכות, עומס בין אם נפעל או לא. באופן כזה, שרירי הגב והכתפיים פעילים מאוד, או ליתר דיוק ניתנים תחת עומס כבד. גם מצב זה מוביל לכאבי גב, אפילו אם לכאורה אנו יושבים כל היום מול המחשב, או פעילים באופן מועט.

לפעמים תסמיני הסטרס אינם מתבטאים בכאבים ברורים

במקרים רבים, השרירים הדרוכים נתפסים באזורים שאנו פחות מודעים או מרגישים אותם, כגון השכמות, והדבר מוביל דווקא לכאבים באזורים אחרים בגוף – כגון כאבי ראש. כאשר השכמות נתפסות, מוקרן הכאב לאזור אחר קרוב למשל הצוואר או החלק האחורי של הראש, ואנו עלולים להתבלבל ולחשוב שהבעיה היא בכלל אחרת ממה שהיא.

מסיבות אלו, הרפייה הינה דבר חשוב ביותר. בין אם בתצורת עיסויים, יוגה, טיפולים שונים ברפואה משלימה, ספורט כגון שחייה, או ישיבה נכונה – כל אלו יכולים לעזור לפעילות הלא בריאה שמתרחשת בעת לחצים. עם זאת, פעילות זו לא תפתור את הבעיה עצמה, הדחק.

על מנת להתמודד עם בעיות דחק, לחץ, סטרס והתקפי חרדה, חשוב להתייעץ עם פסיכולוג. רק דרך טיפול נפשי, ניתן לגעת במקומות הרכים בנפש, המקומות אשר מפעילים את הלחצים הפנימיים בתוכנו, ולמצוא את הדרך הסובייקטיבית להתמודד ולפעול בדרך הנכונה לכל אחד ואחד.

טיפול בכאבי גב

לא כל כאב גב מצריך הפניה רפואית להמשך טיפול. הטיפול בכאבי גב משתנה בהתאם לסיבה שבגינה נגרם כאב הגב. לאת תמיד יזדקק המטופל לטיפולי פיזיותרפיה ממושכת אלא מספיק לטפל נקודתית בתקופת זמן מסוימת תחת טיפול והשגחה רפואית. לכן, כל כאב גב שיש, בין אם נגרם מסטרס או מכל סיבה אחרת, אשר נמשך יותר מכמה ימים מומלת ללכת לאבחן אצל רופא את הבעיה.

לאחר אבחון ראשוני של רופא משפחה, הוא יידע להפנות את המטופל לטיפול המתאים לו בהתאם למצבו הרפואי באותו הרגע.

לפרטים נוספים ניתן לקרוא באתר כאבי גב – ilsi.org.il ובכל מקרה לזכור שאין להתבסס על מה שכתוב ברשת ומובא כהמלצה בלבד ותמיד להיוועץ אצל רופא משפחה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

רפואה אלטרנטיבית לטיפול בלחץ וחרדה – פתרון הוליטסי לגוף ולנפש

 

דילוג לתוכן