מצבים של לחץ וחרדה הם הדרך הטובה ביותר לראות עד כמה גוף ונפש הם אחד: מצב שנראה לנו רגשי לחלוטין בא לידי ביטוי בתסמינים פיזיולוגיים כמו דפיקות לב מואצות, הזעה או כאבים שונים בגוף, ביניהם כאבי ראש.
למעשה, גורמים נפשיים מהווים חלק חשוב בגורמים המובילים לכאבי ראש, כשאלה יכולים להיות כאבי ראש רגילים המפוזרים בעיקר מחלקו האחורי של הראש לכיוון מעלה ויכולים להיות גם מיגרנות. טיפול בשורש הבעיה, כלומר בלחץ הנפשי יכול להביא לשיפור משמעותי.
מהם הגורמים הנפשיים שיכולים להביא לכאבי ראש?
כל שינוי במצב הנפשי לכיוון לא חיובי יכול להביא בשלב מסוים לכאבי ראש. עם מצבים אלה נמנים:
- לחץ נפשי: לחץ נפשי יכול להיגרם מסיבות שונות: לחץ בעבודה, לחץ בלימודים ועוד. הלחץ הנפשי מחליש את הגוף ויכול לגרום לתופעות שונות. היחלשות המערכת החיסונית בעקבות הלחץ יכולה לזמן יותר מחלות, כמו שפעת או מחלות ויראליות אחרות וגם כאבי ראש.
- משברים: לעיתים הלחץ הנפשי נובע משגרה יומיומית לחוצה ולעיתים גם משינויים דרסטיים שעובר אדם כמו פיטורין, גירושין ועוד. לא תמיד מדובר רק על משברים שהשפעתם שלילית בכל המובנים. לעיתים זהו גם שינוי חיובי הדורש התעסקות רבה כמו מעבר דירה, כניסת הילדים לבית הספר או לגן ועוד.
- חרדות: חרדות הן למעשה התפתחות של הלחץ הנפשי. מה שחווים לפני כן כדבר מטריד או מעיק נחווה בתור פחד. גם חרדות, במיוחד המחשבות האינסופיות על נושא מסוים יגרמו בשלב מסוים לכאבי ראש.
- ירידה במצב רוח עד כדי דיכאון: כשישנה ירידה במצב הרוח יורד החשק לעשות דברים שאוהבים, לצאת מן הבית ופעמים רבות גם לאכול. כל אלה יביאו להופעת או החמרת כאבי הראש.
מצב הקשור לכל ההפרעות הנפשיות וגם לכאבי ראש הוא הפרעות שינה. הפרעות שינה, הבאות לידי ביטוי בקושי בהירדמות, בשינה של מספר שעות מועט, אך גם בשינה מופרזת של מספר שעות רב מדי יכול להוביל לכאבי ראש.
באיזה אופן לחץ נפשי גורם לכאבי ראש?
לחץ נפשי משפיע על תהליכים ומצבים שונים בגוף שיכולים בסופו של דבר להוביל לכאבי ראש. מצב של ירידה במצב הרוח ודיכאון קשורים לירידה ברמת הסרוטונין בגוף. ירידת הסרוטונין מגבירה עוד יותר את תחושת הלחץ ויכולה להוביל לכאבי ראש.
בזמן חרדה עולה קצב הדופק בגוף וגם לחץ הדם יכול לעלות, מה שמוביל להתפתחות כאבי ראש. בתקופות לחץ, הגוף מתמודד פחות טוב עם זיהומים הנוצרים על ידי וירוסים או חיידקים כך שישנם יותר תהליכים דלקתיים בגוף. גם אלה יכולים להוביל להתפתחות כאבי ראש.
טיפול בכאבי ראש הנובעים מלחץ וחרדה
חשוב לזכור שכאבי הראש הם רק תסמין ולא שורש הבעיה. כדור נגד כאב ראש יעזור רק נקודתית. אם רואים שישנה חזרה והתגברות של כאבי הראש, חשוב לטפל במספר דרכים שיפחיתו את הלחץ, למשל:
- הרחבת עיסוקים מרגיעים: כדאי לתת מקום רב יותר לעיסוקים שעושים לכם טוב, רצוי כאלה בהם גם תשנו את הסביבה בה אתם נמצאים, למשל הליכה לים, טיול – אפילו סתם בשכונה או בפארק, חוג שכיף לכם ללכת אליו, הרצאות, סרטים ועוד.
- פחות לחץ בעבודה: פעמים רבות לחץ נפשי נובע מלחץ בעבודה. נסו להוריד מעט בשעות העבודה או לפחות לשנות מעט את הרגלי העבודה, כך שתורידו מעצמכם קצת לחץ.
- טיפול רגשי: טיפול נפוץ מאוד היום הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי המתייחס לנקודה המפריעה לכם ונותן לכם כלים איך להתמודד איתה טוב יותר. הכל סביב הכאן והעכשיו.
- טיפולים ברפואה משלימה: שיאצו, אבנים חמות, רפלקסולוגיה – כל אלה וטיפולים נוספים ברפואה המשלימה יעזרו להוריד את הלחץ, להירגע, ועימם להפחית גם את תדירות ועוצמת כאבי הראש.
- לשתות מים: כאבי ראש קשורים קשר ישיר לכך שלא שותים מספיק מים. במצבים של סטרס אנו נוטים לא לשתות מספיק מים. הקפידו על שתיית מים ועמה יופחת הלחץ הנפשי וגם כאבי הראש.