במצבי לחץ, הנפש מזהה מטרה מסוימת, ובכוחות התפרצות אדירים היא כמו מורה לגוף לתעל את כלל המשאבים לטובת התמודדות או בריחה.
בשני המצבים, הגוף נכנס להילוך גבוה, דבר המאפשר לו לתפקד ביעילות מפתיעה, אך מצד שני גובה מחיר יקר בתצורת ניצול אנרגיה, או שחיקה.גם במצב של התקף חרדה, ואולי אף יותר ממצב של סטרס, הגוף מגיב ביתר שאת.
התקף החרדה הינו מצב של חוסר יכולת להכיל את העומס למעשה, והן הגוף והנפש מגיעים לסוג של קריסה. כך למעשה אפשר לומר כי גם מצבים של סטרס וגם התקפי חרדה יכולים לשאת תסמינים גופניים ונפשיים. ההבדל בין השניים הינו שבמצב סטרס מדובר בתקופה ממושכת, ובהתקף חרדה זהו התקף ממוקד כאן ועכשיו.
תסמיני לחץ המשפיעים על מצב הרוח
חלק מהאינדיקטורים למצב של סטרס הינו התנהגות ומצבי רוח המאפיינים לחץ. בין השאר, מדובר במצבים של מצוקה, דכדוך, עצבות, כעס, אגרסיביות, חוסר מנוחה, עצבנות, חוסר סבלנות, וכדומה. ניתן לראות כי מגוון תחושות אלו מאפיינות את הקשת השלילית של מצבי הרוח והרגשות, כאשר לעיתים מלוות לכך התנהגויות תואמות.
עם זאת, במצב סטרס לא תמיד התנהגויות אלו מוחצנות בתוך הרגע עצמו – למשל במקום העבודה הלוחץ. לעיתים מגלה האדם איפוק רב, במיוחד בשלבים הראשונים של הסטרס, ופורק את כעסיו דווקא במרחב הביתי-אישי. ככל שהחשיפה לגורמי הסטרס תמשך, וככל שהלחץ יעלה, כך העומס הרגשי-נפשי יתעצם.
התחושות שתוארו לעיל, לבסוף יתגברו ויתחזקו, עד לכדי מצב מצוקה ממשי אשר עלול להתפרץ בתצורת התקף חרדה. לרוב, התקף החרדה מלווה בתחושות של בלבול, מועקה, אי-הבנה באשר למתרחש, חרדה ופחד, וחששות שמדובר במצבים גופניים-רפואיים כגון התקף לב למשל.
תסמינים במערכת השרירים והלב
במצבים של דחק, הגוף כולו נדרך ומוכן לפעילות – בין אם מדובר בלחימה או בריחה (Fight or Flight). השרירים מתכווצים, מוכנים לפעול במהירות, דם זורם במהירות לתפעל את כלל המערכות, הלב מגביר את קצבו, לחץ הדם עולה ולמעשה הגוף מגיב כאילו מדובר בפעילות אקסטרימית לכל דבר.
מצב זה עלול לשחוק את הגוף בטווח הארוך. השרירים עלולים להתכווץ, כאבים שונים יכולים להופיע, הלב פועל במרץ רב, ולבסוף עלולים להופיע תסמינים הדומים להתקף לב במובנים רבים. הגוף מתעייף ושורף אנרגיה, בין אם ישנה פעילות או לא, וכך למעשה נוצר מעגל של פעילות ולחץ המפעיל את מערכת השרירים והלב ללא-סוף.
תסמינים הקשורים במערכת הנשימה
אחד התסמינים המזוהים עם דחק והתקף חרדה הוא בעיות נשימה. לעיתים זה מופיע בתצורת כאבים בחזה, לעיתים בקשיים ממשיים לנשום. חלק מכך הינו תוצר של פעילות מאומצת של כלל המערכות, אשר זקוקות לחצן רב כדי לתפעל את השרירים, המוח, הלב, או החושים.
חלק מזה קשור למצב של סטרס אדיר, אשר בו הגוף נכנס למצוקה של ממש. מערכת הנשימה מקושרת פעמים רבות עם רגיעה או לחץ, ועל כן ישנו סיכוי גבוה להיתקל בתסמינים מסוג זה.
תסמינים של כאב
מעבר למערכות השרירים והנשימה, ייתכנו כאבים מסוגים שונים הן כתוצאה מדחק והן במצב של התקף חרדה או בעקבותיו. למשל, כאבי ראש ומיגרנות אשר יכולים להיות מופעלים בעקבות לחצים שונים. גם כאבים ראומטיים שונים באיברי הגוף – מהרגליים, דרך הגב ועד הכתפיים והשכמות, הצוואר, ולמעשה כל שריר אשר עלול להיתפס או להיות מופעל יתר על המידה.
כאשר אנחנו במצב של דחק מתמשך, השרירים כואבים ומתכווצים. בעוד לא תמיד נרגיש בבעיה באזור התפוס, ייתכנו הקרנות של הכאב לאזורים אחרים. כך גם יכולים להופיע כאבי בטן בשל סטרס, טחורים, כאבים בחזה, כאבי ראש ומיגרנות, כאבים במפרקים, כאבי גב, וכדומה.
תסמינים הקשורים בפעילות יומיומית
אחת מהשפעותיו של הדחק על הגוף והנפש הוא שיבוש הרגלי תפקוד נורמטיביים. כך למשל, ייתכנו מצבים של חוסר שינה ותשישות קשים בגין ההתעסקות והמחשבות הטורדניות המלוות את העומס. העומס או המחשבות מונעות ממש שינה, מעסיקות את האדם באותם הנושאים הקשים, ובכך למעשה מונעות ממנו תפקוד נורמטיבי.
חוסר מוטיבציה הינה תופעה נוספת, לצד הפרעות אכילה , הפרעות הקשורות בתפקוד, חרדות שונות המלוות גם בתפיסת עצמי או הערכה עצמית ירודה, ביטחון עצמי נמוך, הערכה עצמית פגומה, וכדומה. לצד כל אלו, יכולים להיפגע מגוון רחב של פעולות נורמטיביות אחרות – איבוד עניין, חוסר זמן ולחץ, מערכות יחסים אשר נפגמות כתוצאה מהלחץ, בעיות אינטימיות ובתפקוד המיני, ועוד.
תסמינים גופניים
קבוצת תסמינים נוספת אשר יכולה להופיע אינה קשורה באיבר או מערכת מסוימים בגוף, כי אם לתחושות כלליות אשר עלולות להתרחש. כך למשל, במצבים של דחק והן בהתקף חרדה, יכולות להופיע צמרמורות, חוסר תאבון ובחילות, עצירות, שלשולים או מעי רגיז, יובש בפה ובאזורים אחרים, הזעה מוגברת, וכדומה.
במצבי סטרס שונים יופיעו חלק מתסמינים אלו, ולא תמיד כולם או רובם. עם זאת, כאשר מופיעה תחושת לחץ ומצוקה, עומס לא שגרתי, אשר מתפרשת על פני תקופה ארוכה ועם תסמינים כגון אלו המופיעים כאן – ייתכן ואתם סובלים ממצב של סטרס או התקף חרדה. אל תזניחו, גשו לרופא המטפל ובחנו האם ישנו מקור רפואי לבעיה, או לבעל מקצוע ברפואת הנפש כדי להבין ולזהות את המקור הנפשי – וכמובן ישנה גם האפשרות לשניהם בו-זמנית.