בעוד לחצים מסוימים משפיעים על האדם במקום עבודתו, בזוגיות או בתא המשפחתי, ישנן חרדות אשר תוקפות את האדם במקומות המהווים גורם סיכון משמעותי יותר.
הכביש הוא אחד הדברים המסוכנים והקטלניים ביותר בחיי היומיום של האדם, ואנו עדים לזאת במודעות על תאונות הדרכים ברמה השבועית, אם לא יומית.
יתכן ונתונים על הסיכונים בכביש יובילו אדם מסוים למצוקות ופחדים, ואכן פוביות הקשורות בנהיגה קיימות ומתרחשות. עם זאת, כאשר הדבר נוגע לחרדות לא כך פועלת הנפש. חרדה הקשורה בנהיגה אינה נובעת מפחד מתמשך מהכביש.
למעשה, ייתכן ואותו אדם אשר חווה את חרדת הנהיגה הינו נהג מיומן, אשר עבר שנים רבות על הכביש ואף עם רכב אמין ובטוח. בניגוד לפוביה, אשר יכולה להתקיים במשך שנים רבות ולהפעיל את נפש האדם עם אובייקט פחד ברור, החרדה איננה כה ברורה ולא תמיד ניתן לזהות את הגורמים לה בקלות.
כיצד מתפתחת חרדת נהיגה?
חרדת נהיגה עשויה להופיע אצל אדם אשר נהג שנים רבות, עד שיום אחד הוא חווה תאונה טראומטית, ומאז חווה תחושות דחק וחרדה בכל פעם שהוא מתיישב מאחורי ההגה. עבור אותו אדם, חוויית הנהיגה מקבילה לשחזור החוויה הטראומטית שעבר, וברגע שידו נוגעת בהגה – המראות, התחושות, הריחות, הזוועה, משפיעים על התפתחות התקף חרדה.
חרדת הנהיגה יכולה להופיע גם באופנים אחרים, אשר אינם מאובחנים כ-PTSD. למשל, כתוצאה מלחץ מתמשך המתקשר באופן כזה או אחר עם סיטואציית נהיגה. למשל, נהג משאית העובד בזאת למחייתו, אשר בעת האחרונה חווה לחצים קבועים ומתמידים ממקום עבודתו לשפר את ביצועיו.
ככל שהלחץ עולה וגובר, ככל שהוא מתחייב בפני עצמו להשתפר ולעמוד במשימה טוב יותר, כך גם המתחים והסטרס נבנים בו ומצטברים עד ליום אחד אשר בו הוא חווה התקף חרדה מאחורי ההגה. המשותף לשתי תצורות חרדת הנהיגה הללו הוא ששתיהן נובעות ממתחים מתגברים המצטברים בנפש האדם. האחד בשל אירוע טראומטי הנחווה שוב ושוב לאור גירויים מסוימים, והשני בגין לחצים מצטברים בנסיבות אישיות שונות אשר נתפסים אצל האדם כגורמי סטרס.
התמודדות עם חרדת נהיגה
מאחר ובשתי תצורות החרדה ישנם מרכיבים הקשורים בדחק, חשוב להבין כי החרדה הינה תופעה נפשית ולא פיזיולוגית-רפואית. במילים אחרות, בבדיקת רופא בעקבות התקף חרדה כנראה ולא יתגלו סימנים לעדות בעיה רפואית אשר הובילה להתקף הנחווה, ועל רקע הלחצים והאירועים הקשים שחווה המטופל – יגיע הרופא למסקנה כי מקור הבעיה הינו נפשי.
הנפש והגוף עובדים עם תקשורת ביניהם, כך שכאשר האחד חש במצוקה הוא נותן אותותיו גם בשני. אך אין זה אומר כי ישנה חפיפה מלאה ביניהם. לטפל בחרדה אינו עניין פשוט, ולרוב הוא מצריך נגיעה בחומרים נפשיים רכים ועדינים. על מנת לגשת לפתרון בעיות הנובעות מהנפש, יש לפנות לבעל מקצוע מומחה מתחום הרפואה הנפשית, כגון פסיכולוג או פסיכואנליטיקאי. לכן חשוב להתייעץ עם מומחה לחרדה ולהרכיב תכנית טיפול מותאמת אישית.