האם זה התקף חרדה?

לחץ בחזהתקף חרדהה, כאבים ראש, דופק מהיר, לחץ דם עולה, קושי בנשימה – יכול להיות שאתם חווים התקף חרדה. כיצד ניתן לזהות התקפי חרדה, ואיך זה קשור למצבכם הנפשי והפיזי?

קיימת חשיבות מהותית במודעות להתקפי חרדה והגורמים המובילים אליה, מאחר וכך תוכלו לדעת משהו על המתרחש בקרבכם וכיצד להתמודד עמו כראוי.

מאמר זה מסביר לעומק מהו התקף החרדה, כיצד הוא נראה, מתי הוא מתרחש וכיצד להתמודד עמו באופן הנכון ביותר בזמן אמת.

ההבדל בין התקף חרדה לבין בעיה רפואית-פיזית

למרות שלא תמיד ניתן לזהות גורם ברור ללחץ וחרדה, התקפי חרדה אינם נובעים מבעיה רפואית-פיזית. בהתאמה, אחת הדרכים לדעת אם התרחש התקף חרדה או בעיה רפואית כלשהי היא בכך שאין עדות או הסברים פיזיולוגיים ברורים להתקף החרדה.

התקף חרדה הוא מצב פסיכוסומטי כמעט לחלוטין. כמעט מאחר וישנם מקרים אשר בהם ייתכן התקף חרדה אך גם ישנה בעיה רפואית אשר לא קשורה באופן ישיר להתקף החרדה, אם כי יכולה להיות קרובה בתופעותיה הגופניות. למרות שההתקף חולף, הוא מפחיד בעיקר משום שהוא נוטה להופיע כאילו משום מקום, ללא הסבר רפואי.

זוהי תצורת תגובה של הגוף בעתות לחץ, דרך בה הגוף – אשר מושפע מלחץ נפשי – חווה התפרקות קלה או חמורה, מאחר ואינו מצליח להתמודד עם המצב הנפשי המתמשך. תופעה זו אינה מגיעה מגורם חיצוני-ביולוגי (כמו במקרים של מחלה, או למשל חסימה כתוצאה מכולסטרול אשר מובילה להתקף לב). התקף החרדה מופיע בעקבות מצב בו המוח אינו מצליח לעמוד בלחץ הנפשי, ואיתות חמור על המצב הקשה נשלח בתצורת תגובה גופנית.

המקור הנפשי להתקפי חרדה

כאשר אדם חווה התקף חרדה, לא תמיד ברור מהיכן הוא נבע דווקא ברגע זה. לפעמים ניתן לעשות קישור למצבי לחץ שונים – בעיות בעבודה, בנישואין, בבית או עם המשפחה, מצב כלכלי קשה וכדומה. אך לרוב את מקורות הלחץ השונים אפשר להבין רק בדיעבד, ופעמים רבות בעזרתו של גורם מקצועי מרפואת הנפש.

התקף החרדה, בניגוד למצב של סטרס כרוני, מופיע לעיתים כאילו משום מקום. אין הסבר ברור, ואפילו האדם החווה את ההתקף אינו תמיד מודע לכך שמקורות החרדה הינם נפשיים. פעמים רבות חושש הסובל כי באמת מדובר בהתקף לב, או אולי שבץ, או סוג אחר של התקף אשר מקורו בבעיה אורגנית-גופית. אך ישנן פעמים אשר בהם מודע האדם החווה את החרדה למקורות נפשיים הקשורים אליה – מתחים מתמשכים אשר אינו מוצא להם פתרון יעיל.

התמודדות עם מצבי חרדה

מאחר ומדובר בתופעה נפשית אשר מופיעה בגוף, לפחות במרבית הפעמים, ישנה חשיבות לקבל טיפול רפואי במקרה הצורך. אומנם המקור איננו בעיה רפואית-פיזיולוגית, אך אין זה אומר שבהתקף החרדה לא עלול להיגרם נזק לגוף ומערכותיו, או שאפילו ישנו גורם פיזיולוגי השותף או החובר למצב הנפשי הלחוץ, ויחד מובילים לבעיה אשר יש לפתור ברמה הנפשית, אך גם בעיה שיש לפתור ברמה הגופנית.

לאחר ההתמודדות עם התקף החרדה הנתון, ולאחר  מעט התאוששות והשבת הכוחות – אשר רצוי כי יקרה במנוחה ובריחוק מה ממקורות הלחץ – רצוי לפנות לגורם מקצועי ברפואת הנפש על מנת להבין את המתרחש ועובר עלינו. הנפש, כמו הגוף, זקוקה לטיפול ותחזוקה נכונה. חשיפה למצבי סטרס ממושכים ועל פני תקופות ארוכות יכולה להוביל לכל מיני סוגים של התמוטטות או בעיות אחרות, והתקפי חרדה אינם נוטים להיעלם אם מתעלמים מהם.

כמו כן, אפשר ואף רצוי למצוא תחביב או פעילות אשר משחררת ומקלה עליכם בפריקת מתחים. פעילות כגון יוגה, מדיטציה, טאי צ'י, שחייה, משחקים ספורטיביים כגון כדורגל או כדורסל, וכדומה. כמובן שגם תחביבים מרגיעים אחרים כגון ציור, פיסול, וכדומה יכולים להקל לא פחות.

הרעיון אינו להתעלם מהמתחים והלחצים, אלא למצוא דרך לפרוק את הלחץ המצטבר בגוף (כמו לרוקן מעט מכלי הקיבול). פעילות כזו יכולה להיות בריאה גם באופן כללי, ולהביא סיפוק רב מעבר להקלה במצבי לחץ. 

קראו עוד: קווים לדמותו של הסובל מחרדה

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

חרדת טיסה: כל מה שצריך לדעת על הפחד שמרתק אותנו לארץ הקודש

 

דילוג לתוכן