אין אדם שלא זקוק לטיפול רגשי בשלב כזה או אחר בחייו בין אם מדובר באדם בוגר, מתבגר או בילד. טיפול רגשי הינו טיפול המאפשר לאדם להתמודד עם הרגשות שלו, התחושות שלו, הבעיות, המחשבות, הפחדים, החששות, הסבל, הכאב, המצוקה שהוא חווה במהלך חייו. יש סוגים שונים של טיפולים רגשיים החל מתרפיה באומנות, רכיבה טיפולית, הידרותרפיה, ביבליותרפיה, פסיכודרמה ועוד.
מהי ביבליותרפיה?
ישנם אנשים המתקשים להתחבר לעצמם, להכיר ברגשות שלהם, אינם מסוגלים לעכל ולעבד אותם או להבין מה גורם להם. אדם כזה עלול לסבול ממצוקה נפשית גדולה כתוצאה מההתנהלות שלו ומהקשיים שלו. ביבליותרפיה יוצאת מנקודת הנחה שכאשר אדם נפגש עם כתבים שונים מתעוררת בו תגובה רגשית אשר מסייעת לו להתבונן ולחקור אספקטים נפשיים שונים בעצמו, לעבד ולעכל אותם.
הטיפול הביבליותרפי מפגיש את האדם עם דמויות שונות אשר עוברות אירועים דומים, חווים רגשות דומים, חושבים בצורה דומה, מה שמאפשר לאותו אדם להרגיש שהוא לא לבד, שהקושי שהוא חווה זה משהו שעוד חווים אותו ויש עוד הנמצאים באותה סירה כמוהו, הוא מרגיש יותר נורמלי ופחות חריג. באמצעות חשיפה לטקסטים שונים האדם נחשף למצבים שונים אשר עוזרים לו פעמים רבות להרחיב נקודות מבט נוספות על סיטואציות מסוימות, להתחבר לרגשות נוספים ולמצוא רעיונות לדרכים חדשות להתמודד עם אירועים שונים ולהגיב להם.
למי מתאים טיפול ביבליותרפיה? ולאילו בעיות הטיפול יכול לסייע?
טיפול ביבליותרפיה הינו טיפול המתאים לכל אדם: גברים, נשים, מתבגרים וילדים. הוא יכול להיות יעיל מאוד במגוון מצבים ובעיות ועזרה בהתמודדות עם משברים שונים בחיים. אנשים הסובלים מקשיים רגשיים שונים כמו דיכאון, חרדה, התמכרויות שונות, אנשים אשר נתקלים בקושי עם מיומנויות וכישורים חברתיים, בעיות בתפקוד המיני, הפרעות אכילה, מצבי משבר כמו אובדן של אדם קרוב, מחלה קשה, אנשים המרגישים שהם מלאים זעם, תחושות של קנאה ותסכול ועוד יכולים להפיק תועלת רבה מהטיפול.
ביבליותרפיה מסייעת לאדם להתמודד עם הקושי ובעקבות ההתמודדות לצמוח ולהתפתח מבחינה נפשית ואישית. הטיפול מתאים לכל אדם גם אם יש לו כישרון כתיבה וגם אם לא, בין אם יש לו ניסיון בכתיבת טקסטים ובין אם לא, בין אם הוא מתחבר לקריאה ובין אם לא אך כמובן שחשוב שהאדם יהיה פתוח להתנסות במשהו אחר, שונה ממה שהוא מכיר, רגיל ומתחבר אליו.
איך נערך טיפול ביבליותרפיה?
הטיפול בשיטת הביבליותרפיה יכול להתנהל בשתי דרכים האחת באמצעות טקסטים שונים המשקפים מצבים רגשיים, התמודדות עם אירועים ומצבים דומים למה שעובר המטופל, והדרך השנייה היא תהליך של עיבוד רגשי באמצעות כתיבה, זאת במידה והמטופל הינו אכן אדם המסוגל להתבטא טוב בכתב ומעוניין לשתף את המטפל שלו בכך.
טיפול ביבליותרפיה לילדים מתבסס מאוד על החיבור הבסיסי והטבעי של ילדים לעולם הפנטזיה, לסיפורים, ויכול לכלול שילוב של כלים נוספים אשר עוזרים לילד לעבד את התחושות והרגשות שלו למשל תוך כדי משחק חופשי. עבודה עם מתבגרים הינה שונה שכן הם נמצאים בתוך תהליך של שינוי, אך היא נחשבת שיטה יעילה מאוד שכן היא מדברת בעקיפין מה שעוזר למתבגר לשתף ברגשות שלו, להתחבר לכאב, לבלבול, לזעם ועוד.
טיפול יכול להתנהל באופן פרטני או קבוצתי. הטיפול הקבוצתי נפוץ יותר בקרב אוכלוסיות מסוימות כמו בקרב קשישים, מאושפזים פסיכיאטרים אך יש גם קבוצות של ילדים או מתבגרים. לטיפול פרטני היתרונות והחסרונות שלו ולטיפול הקבוצתי גם כן היתרונות והחסרונות שלו וכל אחד צריך למצוא את הדרך שהכי מתאימה ונכונה לו באופן אישי.
אולי יעניין אותך גם: